PDF

Všade dobre, doma najlepšie

Viete, kto netrpezlivo čakal na Jána Ďuricu po návrate z majstrovstiev sveta okrem jeho rodiny a fanúšikov? Predsa jeho čerstvo dokončený príbytok. Poďte s nami nazrieť do súkromia nášho futbalového obrancu.

V čase, keď náš hostiteľ pridával nohu i dušu k dielu v zápase s talianskym súperom, dvojica architektiek zo štúdia Arcada sa pasovala s výberom doplnkov a posledným dolaďovaním detailov interiéru jeho štvorizbového bratislavského bytu. V oboch prípadoch sa na konci snaženia dostavil zaslúžený dobrý pocit. Po zhliadnutí elegantného, moderne a komfortne zariadeného interiéru s úžasným výhľadom na našu metropolu nás zaujímalo, do akej miery ovplyvnil jeho dnešný vzhľad domáci pán.

S jasnou predstavou

Autorky interiéru, na ktoré sa Ján Ďurica obrátil vďaka odporúčaniu ich spoločného priateľa, spomínajú na jeho vstupné predstavy o budúcej domácnosti: "Jano kládol dôraz na moderný štýl, ktorý dôverne poznal z ciest do zahraničia. Uprednostňoval kvalitné kusy nábytku aj spotrebičov. Vo farebnosti mu vyhovovala čierno-biela kombinácia bez obavy z väčších čiernych plôch na podčiarknutie pánskeho interiéru. V rámci tohto smerovania nám už nechal voľnú ruku. Špecifickú požiadavku mal na veľkú kúpeľňu, kde po boku čiernej chcel jednoznačne zlatú. Túto kombináciu videl pri pobyte v Rusku, fascinovala ho najmä mozaiková forma."

Úpravám sa nevyhli

Dispozícia holobytu prešla troma drobnými, ale podstatnými zmenami. Dostavaním priečky medzi vstupné dvere a otvorený priestor spoločenskej zóny architektky vytvorili zádverie, ktoré eliminuje prievan a zachová väčšie súkromie. Zrušili pôvodne navrhovaný šatník medzi kúpeľňou a spálňou. O jeho plochu radšej zväčšili kúpeľňu, ktorá bola v pôvodnom návrhu vzhľadom na veľkorysú rozlohu bytu 150 m2 relatívne malá. Predstavaním priečky s posuvnými dvermi v zbytočne predimenzovanej spálni získali komfortný šatník i útulnejšie rozmery spálne. Podobne architektky upravili aj hosťovskú izbu.

Predstavy naplnené

Na rad prišiel tvorivý proces s výberom materiálov a kompozičnej skladby kontrastných farebných plôch. Na podčiarknutie vzdušnosti veľkorysej spoločenskej zóny s veľkými preskleniami orientovanými na terasu a výhľad na mesto autorky interiéru uprednostnili svetlé odtiene. Elegantnú plastickú tapetu s čierno-sivým dekorom zvolili len na jednu stenu obývačky a po oboch stranách vstupu do kuchyne. Väčšie čierne plochy v trendovom lesku sa objavujú v podobe kuchynskej linky, stolíkov a zásteny za plazmovým televízorom. Svieže krivky s prv¬kami neobaroka priniesli stropné svietidlá a dekor na jedálenských stoličkách. Strohú čierno-bielu tlmí a zútulňuje jemná béžová farebnosť gresovej dlažby a obkladu z umelého kameňa. Dominantnú pozíciu a obľubu nášho hostiteľa si drží luxusná komfortná sedačka Arketipo.