PDF

→ viď tiež v portfóliu

Interiér očami muža

Kreatívnym spojením ženského zmyslu pre estetiku s mužským akcentom pre technickú dokonalosť a kvalitu vznikol štýlový pánsky byt.

Majiteľ tohto veľkometrážneho bytu mal síce sám vyhradený názor na riešenie niektorých detailov, no na celkový návrh a optimalizáciu holobytu oslovil dvojicu architektiek, ktorých referencie ho zaujali.

Už po prvej obhliadke bolo jasné, že byt potrebuje pár výrazných dispozičných zásahov. Veď kto by sa dokázal stotožniť v byte s rozlohou 160 štvorcových metrov s malou kúpeľňou bez okna? Naopak, zbytočne predimenzovaná bola pôvodná pracovňa s jej trinástimi štvorcovými metrami. Z prevádzkového hľadiska si byt zaslúžil aj čistejšie riešenie komunikačných priestorov, bez zbytočného delenia dverami.

Kúpeľňa verzus izba

Po zvážení všetkých za a proti majiteľ súhlasil so zásadnou premenou, päťizbového bytu na štvorizbový. Získal tým luxusnú wellness kúpeľňu s vírivkou a výhľadom na okolitú prírodu a terasu. Miesto pôvodnej kúpeľne zaujal šatník, ktorý nevyžaduje denné svetlo. Autorky interiéru tak zväčšili spálňu o plochu bývalého šatníka a vytvorili v nej pracovný kút.

Mužský princíp

Domáci pán mal jasné predstavy o technickom vybavení bytu. „V obývačke som chcel projektor a plátno na premietanie, ktoré sa mimo prevádzky automaticky zasunie do podhľadu. Páči sa mi využitie novodobého LED osvetlenia na zaujímavé podsvietenie prvkov interiéru. Dokážu vytvoriť rozdielnu atmosféru voľbou rôznych farieb spektra a tiež nastavením intenzity svetla,“ vraví majiteľ.

V celom interiéri kládol dôraz na kvalitu vybraných materiálov a spoľahlivé značky. Dôležitý bol maximálny komfort, čo sa odrazilo aj na výbere pohodlnej rohovej sedačky či diaľkovo ovládaných závesov.

Black & white koncept

Farebnosť bytu vychádza z nadčasovej čierno-bielej kombinácie. K nej sa pre pocit útulnosti pridali tóny sivej a odtiene dreva. Celkový koncept dopĺňa sklo a zrkadlá.

Zaujímavosťou je na dotyk príjemný koberec s vysokým vlasom v obývačke, ktorý dali architektky ušiť ručne na mieru. Stačilo len zadať želanú kombináciu čiernej a odtienov sivej. Za povšimnutie stojí aj všadeprítomný opakujúci sa motív tapety so zaujímavým 3D dekorom s drobnými trblietkami. Na stenách je akýmsi pokračovaním závesov v obývačke a spálni, ale nachádza sa aj za sklenou zástenou kuchynskej linky a na posuvných dverách vstavaných skríň.

Dnes spokojný majiteľ obýva byt už takmer rok a naplnil sa mu aj sen o založení rodiny. Veľkorysý priestor tak našiel svoje plné uplatnenie.

→ viď tiež v portfóliu