Prerobte si byt v úplnej pohode

Realizácia tohto päťizbového bytu je výnimočná nielen svojím brilantným výsledkom, ale aj vzácne bezproblémovým priebehom.

Výhoda pre majiteľov bola, že ich netlačil čas. Ešte vo fáze holobytu oslovili dvojicu architektiek zo štúdia Arcada. Keďže poznali ich cit pre optimálne využitie priestoru a dobrý vkus z predchádzajúcej spolupráce, s plnou dôverou sa na ne spoľahli. Bez obmedzení im zverili do rúk budúci vzhľad svojej domácnosti s jedinou požiadavkou na moderný štýl v čistých líniách. Samozrejme, v priebehu tvorby interiéru jednotlivé etapy vzájomne konzultovali.

Hra s tvarom

Dispozícia veľkometrážneho bytu bola optimálna, preto nebolo potrebné rušiť priečky a zasahovať do základného členenia. Funkčnou zmenou prešla len jedna miestnosť. Namiesto tretej toalety sa domáci rozhodli pre ďalší šatník. Dnešný tvar miestností sa dosť odlišuje od pôvodného vzhľadu holobytu, čo s údivom potvrdzujú aj susedia z novostavby s rovnakým dispozičným základom. Stena za kozubom bola príliš komplikovaná vinou dvoch komínov. Návrhárky ich ukryli za predsadenú širokouhlú stenu, ktorú vizuálne uzatvára stupienok v sivom grese. Jeho proporcie ponúkajú možnosť príležitostného posedenia a zároveň tvorí potrebný odstup od drevených parkiet.

Takmer bezfarebný

"Zhodli sme sa na prvom návrhu rešpektujúcom čisté tvary a jednoduchý koncept farebnej kombinácie – biela s tmavohnedou a doplnková neutrálna sivá," spomínajú na začiatok projektu architektky. "Táto farebná striedmosť dáva vyniknúť dizajnovému nábytku a doplnkom." Komunikačnú časť od vstupu spolu s kuchyňou pokrýva sivý gres v nepravidelnom dekore pohľadového betónu. Odozvu nachádza aj v spoločenskej zóne, kde sa objavuje ako obklad na pohľadovej stene za televízorom a na stupienku pod kozubom. Veľkorysú obývačku rovnako ako ostatné obytné miestnosti pokrývajú veľkoplošné parkety.

Luxusná kuchyňa

Svojou eleganciou nezaostáva za obývačkou ani kuchyňa s jedálenským kútom. Na mieru vyhotovené prvky – vstavanú linku v tvare L, ostrovček, zabudovanú kuchynskú stenu a jedálenský stôl, dali návrhárky doviezť z Talianska. Jednotný farebný koncept tu zhmotňuje dyhovaný matný povrch v odtieni tmavý dub na stole, zástene či dvierkach zabudovanej steny a biely lak s vysokým leskom na dvierkach kuchynskej linky. Doplnkovú sivú zastáva nadštandardná pracovná doska Technistone z drveného prírodného kameňa.

Miesto na relax

Zvláštnu pozornosť si zaslúži aj veľká kúpeľňa ako súkromná zóna so vstupom z rodičovskej spálne. Preto si mohli dovoliť priehľadné sklenené dvere s pieskovaným dekorom. Na oddelenie časti kúpeľne s toaletou, bidetom a veľkorysým sprchovacím kútom architektky dobudovali farebne odlíšený stĺp. Umožnil im osadiť medzi ním a priečkou sklenené poličky na uteráky. V celom byte sa objavuje nábytok na mieru v kombinácii so solitérmi zvučných talianskych značiek. Striedmu farebnosť dopĺňajú všadeprítomné veľké obrazy čierno-bielych fotografií podľa výberu domácich. S novou domácnosťou sa síce zoznamujú len druhý mesiac, ale už sa s ňou stihli zžiť a nadobudnúť presvedčenie, že je presne podľa ich predstáv.